
ANCOM a depistat o campanie de dezinformare derulată pe o platformă de socializare, în care conturi și pagini false („știrile pro tv!”) distribuie știri (tot false!), în grupuri în care oamenii au acces public, neîngrădit (vânzări-cumpărări, imobiliare, dezmembrări etc.). De regulă sunt postări anonime sau făcute de către conturi false, cu nume „străine”. La o privire atentă, pot fi depistate cu ușurință. Dar trebuie să fiți atenți și prevăzători. Nu mai dați click pe linkuri înșelătoare! Nu mai credeți tot ce se scrie pe Facebook! Verificați sursa! Cine scrie, ce audiență are, este o persoană cunoscută, este pagina originală sau e un fake (unele grosolane!), este un site de știri cunoscut sau cu nume „chinezești” sau „nigeriene” etc. Verificați activitatea unor pagini pe care doriți să le accesați. De regulă nu au date de identificare, nu au postări semnificative și sunt create cu puțin timp în urmă, iar prietenii lor sunt majoritatea „boți”. Aceste așa zise știri cu titluri bombastice duc spre site-uri înșelătoare. Paginile cu nume anonime, cu flori și pisici la poza de profil, pot fi primele care vor încerca să manipuleze opinia publică.
Precizări ANCOM:
În continuarea investigației derulate în cooperare de către mai multe instituții ale statului cu atribuții în domeniu, ANCOM este mandatată să comunice următoarele:
„În urma investigațiilor realizate la nivelul spațiului informațional autohton de către instituţiile statului cu atribuții în domeniu, la nivelul unei platforme de socializare a fost identificată o campanie de dezinformare de natură să genereze o stare de panică și îngrijorare, scopul urmărit fiind amplificarea sentimentului antisistem şi diminuarea nivelului de participare la vot.
Astfel, la nivelul platformei de socializare, mai multe conturi cu comportament neautentic distribuie link-uri ale unor site-uri găzduite în afara României, unde sunt prezentate mai multe știri alarmiste false cu privire la incidente în care au fost implicate persoane de rang înalt sau membri ai familiei acestora, ori catastrofe cu un număr mare de victime, cu impact emoțional ridicat.
Promovarea unor astfel de elemente înșelătoare este în contradicție cu prevederile Regulamentului european privind serviciile digitale care instituie măsuri de protecție a cetățenilor europeni.
Raportați știrile false sau încercările de fraudă!
Având în vedere aspectele menționate, au fost contactați reprezentanții companiei care deține platforma, fiind raportată și parțial eliminată rețeaua de conturi implicate în promovarea în cadrul comunităților locale autohtone online, în scopul menținerii acestor activități de influențare sub pragul de detecție la nivel național.
Pentru o contracarare eficientă, autoritățile competente (Ministerul Afacerilor Interne, ANCOM și Serviciul de Telecomunicații Speciale) au întreprins măsuri de blocare a accesului la paginile de internet malițioase identificate.”