In vizor

Polițist condamnat la șase ani de închisoare în cazul bătrânului mort în Autogara Sud în urma intervenției polițiștilor

Cazul bătrânului mort în Autogara Sud, în urma intervenției polițiștilor, se apropie de final. Un polițist e condamnat la închisoare, altul scapă prin prescripție.

Daniel Petruț Drăghici, polițistul acuzat de moartea unui bărbat în urma unei intervenții brutale în Autogara Sud din Pitești, a fost condamnat de magistrații Tribunalului Argeș la 6 ani și 2 luni de închisoare cu executare.  Colegul său, Ilie Florea, a scăpat de pedeapsă pentru infracțiunea de purtare abuzivă după ce a intervenit prescripția faptei.

Fapta s-a petrecut în data de 16 aprilie 2021 și a cutremurat întreaga Românie. În urma intervenției brutale a doi polițiști, Alexandru Barbu, în vârstă de 61 ani, și-a pierdut viața. În acea zi fatidică, un incendiu a izbucnit în bucătăria unui local din incinta Autogării Sud din Pitești, iar la fața locului au intervenit în scurt timp pompierii și polițiștii. Victima a refuzat, însă, să părăsească terasă, cu toate insistențele forțelor de intervenție. Într-o clipă, conflictul a degenerat, iar polițistul Daniel Drăghici l-a trântit pe bărbat la pământ, iar în timp ce îl imobiliza, se pare că omul legii ar fi pus piciorul pe gâtul victimei, axfisiind-o. Deși, bătrânul a fost resuscitat preț de zeci de minute, aceasta nu a mai putut fi salvat.

Ce concluzie a tras medicul legist

„Ca rezultate preliminarii, cu toate procedurile macroscopice, pentru că autopsia are două componente: o dată un diagnostic și o cauză de deces pe care o constată legistul, așa cum am făcut de dimineață și are are urmare și eximinări de laborator (…). În urma autopsiei, s-a constat că moartea a fost violentă survenită în urma unui politraumatism, iar cauza imediată de deces a fost axfisierea mecanică, iar ca mecanism cauzator a fost comprimarea părților moi ale gâtului și a toracelui. Sunt relevante probele biologce care merg la microscop. Laboratorul de toxicologie ne-a informat că avea o alcoolemie peste 2 la mie. Infract nu este și este puțin probabil să fie, sunt mai multe politraumatisme, așa cum am mai spus, inclusiv craniocerebrale, așa cum s-ar fi putut produce din cădere și lovire și aceste leziuni traumatice care au dus la axfisierea mecanică” a declarat la acea vreme Dan Manu, șeful Serviciului de Medicină Legală Argeș.

La scurt timp după tragedie, cei doi oameni ai legii au fost audiați de către colegii lor, iar după administrarea probatoriului au fost reținuți pentru 24 ore. Ulterior, au fost plasați în arest la domiciliu pentru o perioadă de șase luni, când au fost eliberați. În tot acest timp, judiciariștii au continuat cercetările, dar și procurorii de la Tribunalul Militar au demarat o anchetă în paralel.

După o perioadă, procurorii militari au decis transmiterea dosarului către Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș. Odată finalizat, dosarul a ajuns în instanță, iar recent, magistrații au dat primul verdict: Daniel Drăghici: șase ani de închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte și șase luni pentru purtare abuzivă. Cele două pedepse au fost contopite, iar fostul om al legii s-a ales cu o pedeapsă de șase ani și două luni de închisoare cu executare.

Colegul său, însă, a scăpat de pedeapsa la închisoarea, chiar și cu suspendare, după ce a intervenit prescripția faptei. În schimb, amândoi împreună cu IPJ Argeș sunt obligați să plătească familiei victimei 170.000 lei cu titlu de daune morale și 14.000 lei cu titlu de daune materiale (cheltuieli ocazionate cu înmormântarea lui Alexandru Barbu).

Decizia nu este DEFINITIVĂ, ci poate fi atacată la Curtea de Apel în termen de 10 zile.

Iată decizia instanței, dată ieri, 17 martie, în Dosarul nr. 4699/109/2023 al Tribunalului Argeș:

„În baza art. 396 alin. 1, 2 C.pr.pen. raportat la art. 195 C.pen., condamnă pe inculpatul DRĂGHICI DANIEL PETRUŢ, …… la pedeapsa de 6 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte prev. de art. 195 C.p. (faptă din 16.04.2021). În baza art. 67 rap. la art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 an, care va începe să curgă, conform art. 68 alin. 1 lit. c) C.pen., după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale ce i se va aplica inculpatului. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

În baza art. 396 alin. 1, 2 C.pr.pen. raportat la art. 296 alin. 2 rap. la art. 193 alin.1 C.pen., condamnă pe inculpatul DRĂGHICI DANIEL PETRUŢ la pedeapsa de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă prev. de art. 296 alin. 2 rap. la art. 193 alin.1 C.p. (faptă din 16.04.2021). În baza art. 67 rap. la art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) C.pen. interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 an, care va începe să curgă, conform art. 68 alin. 1 lit. c) C.pen., după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale ce i se va aplica inculpatului. În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a) şi b) C. pen. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Constată că infracţiunile reţinute în sarcina inculpatului Drăghici Daniel Petruţ, judecate în prezenta cauză, sunt concurente. În baza art. 38 alin. 2 C.p. şi art. 39 alin. 1 lit. b C.p., contopeşte pedepsele aplicate pentru faptele judecate în prezenta cauză, de 6 ani închisoare şi respectiv, 6 luni închisoare, inculpatul DRĂGHICI DANIEL PETRUŢ urmând să execute pedeapsa rezultantă de 6 ani şi 2 luni închisoare (pedeapsa cea mai mare – 6 ani, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată – 2 luni), în regim de detenţie, potrivit art. 60 C.p.

În baza art. 45 alin. 3 lit. a) C. pen., aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b) C.p., constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de 1 an, care se va executa conform art. 68 alin. (1) lit. c) C.pen., după executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale aplicate inculpatului. În temeiul art. 45 alin. 5 cu referire la art. 45 alin. 3 lit. a) C. pen. aplică pedeapsa accesorie a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a), b) C.p. constând în interzicerea exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, ce se va executa conform art. 65 alin. 3 C.pen., din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată.

În temeiul art. 7 din Legea nr. 76/2008, dispune prelevarea probelor biologice de la inculpatul Drăghici Daniel Petruţ şi introducerea lor în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, după rămânerea definitivă a prezentei sentinţe. În temeiul art. 404 alin. 4 lit. a) C.pr.pen. raportat la art. 72 alin. (1) C.pen, deduce din pedeapsa aplicată inculpatului Drăghici Daniel Petruţ durata reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu, din data de 18.04.2021 până la data de 15.10.2021.

În temeiul art. 396 alin. 1 ?i 6 rap. la art. 16 alin. 1 lit. f) C.p.p., art. 154 alin. 1 lit. e) C.p. și art. 5 C.p., cu referire la art. 155 al. 1 C.p. interpretat prin Deciziile nr. 67/25.10.2022, nr. 16/16.09.2024 şi nr. 37/17.06.2024 ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, instanța va dispune încetarea procesului penal față de inculpatul FLOREA ILIE, ………..în privinţa săvârşirii infracţiunii de purtare abuzivă prev. de art. 296 al. 1 C.p.

Ia act că inculpatul Florea Ilie s-a aflat sub imperiul măsurilor preventive ale reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu, din data de 18.04.2021 până la data de 15.10.2021. În baza art. 397 alin. 1 C.pr.pen. raportat la art. 19 şi art. 25 alin. 1 C.proc.pen, coroborat cu art. 1357, art. 1373, art. 1382, art. 1391, art. 1392 C. civ., admite în parte acțiunea civilă iniţiată de părţile civile Barbu Teodora, Gheorghe Ştefania, Barbu Gherghina şi Vasile (fostă Gheorghe) Mihaela Elena împotriva inculpatului Drăghici Daniel Petruţ şi părţii responsabile civilmente Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş.

Obligă în solidar inculpatul Drăghici Daniel Petruţ şi partea responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne – Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş la plata în favoarea părţii civile Barbu Gherghina (mama victimei) a unor compensaţii băneşti în cuantum de 50.000 lei cu titlul de daune morale, în favoarea părţii civile Barbu Teodora (soţia victimei) a unor compensaţii băneşti în cuantum de 50.000 lei cu titlul de daune morale, în favoarea părţii civile Gheorghe Ştefania (sora victimei) a unor compensaţii băneşti în cuantum de 50.000 lei cu titlul de daune morale şi în favoarea părţii civile Vasile (fostă Gheorghe) Mihaela Elena (nepoata victimei) a unor compensaţii băneşti în cuantum de 20.000 lei cu titlul de daune morale.

Obligă în solidar inculpatul Drăghici Daniel Petruţ şi partea responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne – I.P.J. Argeş la plata în favoarea părţilor civile Barbu Gherghina, Gheorghe Ştefania şi Vasile (fostă Gheorghe) Mihaela Elena a sumei de 14.059,04 lei cu titlul de daune materiale reprezentând cheltuielile ocazionate de înmormântarea victimei şi de pomenirile ulterioare ale acesteia. În baza art. 397 alin. (1) C.pr.pen. raportat la art. 19 şi art. 25 alin. (1) C.proc.pen., respinge acţiunea civilă iniţiată de părţile civile Barbu Teodora, Gheorghe Ştefania, Barbu Gherghina şi Vasile (fostă Gheorghe) Mihaela Elena împotriva inculpatului Florea Ilie, ca nefondată.

În temeiul art. 274 al. 1 şi 3 C.p.p., obligă în solidar pe inculpatul Drăghici Daniel Petruţ şi partea responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne – I.P.J. Argeş la plata sumei de 4500 de lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 3800 lei reprezintă cheltuieli judiciare aferente inculpatului Drăghici Daniel Petruț, efectuate în faza de urmărire penală. În temeiul art. 276 al. 1 şi 4 C.p.p., obligă în solidar inculpatul Drăghici Daniel Petruţ şi partea responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne – I.P.J. Argeş la plata către părţile civile Barbu Gherghina şi Gheorghe Ştefania a cheltuielilor judiciare făcute de acestea, în cuantum de 2500 lei, reprezentând onorariu avocaţial (potrivit chitanţei nr. 1/25.01.2025). În temeiul art. 276 al. 1 şi 4 C.p.p., obligă în solidar inculpatul Drăghici Daniel Petruţ şi partea responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne – I.P.J. Argeş la plata către partea civilă Barbu Gherghina a cheltuielilor judiciare făcute de aceasta, în cuantum de 200 lei reprezentând onorariu avocaţial (potrivit chitanţei nr. 41/04.12.2023).

În temeiul art. 276 al. 1 şi 4 C.p.p., obligă în solidar inculpatul Drăghici Daniel Petruţ şi partea responsabilă civilmente Ministerul Afacerilor Interne – I.P.J. Argeş la plata către părţile civile Barbu Gherghina, Gheorghe Ştefania şi Vasile (fostă Gheorghe) Mihaela Elena a cheltuielilor judiciare făcute de acestea, în cuantum de 164 lei (din care 105 lei reprezintă contravaloarea serviciilor de traducere a înscrisurilor depuse în dovedire – f. 65 vol. II şi 59 lei reprezintă contravaloarea unităţii de memorie ataşate la dosar ca suport al înregistrării video depuse în dovedire – f. 171 vol. I). În baza art. 275 al. 6 C.pr.pen., cheltuielile reprezentând onorariul parțial al apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Drăghici Daniel Petruţ, aferent fazei de judecată, av. Iulian Alexiu, în cuantumul redus de 500 lei, rămân în sarcina statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată astăzi, 17.03.2025, prin punerea hotărârii la dispoziția părților, persoanei vătămate și a procurorului prin mijlocirea grefei Tribunalului Argeș.”