Politica

POT declanșează revocarea președinților Parlamentului, acuzați că au blocat suspendarea lui Iohannis

Partidul Oamenilor Tineri anunță că declanșează revocarea președinților celor două Camere ale Parlamentului pentru că au “blocat intenționat suspendarea cetățeanului Iohannis”.

Șefa formațiunii extremiste, Anamaria Gavrilă, solicită revocarea din funcție a președinților Senatului și Camerei Deputaților pentru abuzul de putere exercitat prin refuzul repetat de a introduce pe ordinea de zi a procedurii de suspendare a președintelui.

“De două ori consecutiv, Ilie Bolojan și Ciprian Șerban s-au folosit de pretexte și artificii procedurale inventate, pentru supune votului în Biroul Permanent Reunit inițiativa de suspendare a cetățeanului Iohannis inițiată de POT, inițiativă susținută de întreaga opoziție, încălcând astfel regulamentul Parlamentului și subminând principiile democratice fundamentale. Dacă procedura nu era îndeplinită din partea noastră, ei trebuiau să ne înștiințeze în scris în consecință. Au inventat însă acest vot în BPR care să blocheze inițiativa spre a fi supusă plenului la vot. Această atitudine sfidează voința românilor și dreptul constituțional al Parlamentului de a-și exercita atribuțiile de control asupra Președinției. Parlamentul nu poate fi o anexă a Palatului Cotroceni, iar președinții celor două Camere au demonstrat că sunt mai preocupați să apere interesele cetățeanului Iohannis decât să respecte regulile instituției pe care o conduc.Din acest motiv, solicităm revocarea lor din funcție și restabilirea unui cadru democratic real în Parlament’, a declarat Anamaria Gavrilă.

POT îndeamnă toate forțele politice responsabile să susțină această solicitare și să garanteze că Parlamentul rămâne un for de dezbatere și decizie democratică, nu un instrument de blocaj instituțional.

+++

Procedura de revocare

Regulamentul Camerei Deputaților spune că președintele poate fi revocat înainte de expirarea mandatului, cu votul majorității deputaților prezenți, cu asigurarea cvorumului legal. Votul este secret și se exprimă prin bile. Propunerea de revocare se face în scris de către liderul grupului parlamentar care l-a propus și căruia îi aparține funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Propunerea de revocare a președintelui Camerei Deputaților se depune la Biroul permanent, care verifică îndeplinirea condițiilor prevăzute la art. 26, și introduce în proiectul ordinii de zi a următoarei ședințe a Camerei Deputaților propunerea de revocare. În cadrul dezbaterii asupra propunerii de revocare vor lua cuvântul liderul de grup care a cerut revocarea și, la cerere, câte un reprezentant al celorlalte grupuri parlamentare și președintele Camerei Deputaților.

La Senat, Regulamentul prevede că revocarea din funcția de președinte al Senatului poate fi propusă și de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Revocarea poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puțin una dintre următoarele împrejurări:

a)    încalcă prevederile Constituției;                                   

b)    încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului ori ale Regulamentului activităților comune ale Camerei Deputaților și Senatului.

Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura inițiatorilor, o singură dată într-o sesiune și se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa ședință, îndeplinirea condițiilor prevăzute la alin.(1) sau (2) și decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei ședințe de plen.

Președintele Senatului căruia  i s-a  cerut revocarea nu poate conduce ședința Biroului permanent sau pe cea de plen în care se discută revocarea sa.